WANDELPADEN SINT MAARTEN E.O.

(toets op F11 voor meer/minder beeld)

Dit informatiebord wandelpaden staat voor dorpshuis "De Klimop"

Voor meer detail van dit informatiebord, klik op informatiebord sintmaarten 2014.pdf

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

Hierbij ook nog een leuke wandeling van 10 km in Sint Maarten e.o. 

Sinte-Maarten mikmak, je moeder is een dikzak, je vader is een duntje, geef een pepermuntje! Wie kent het liedje niet dat op 11 november zodra de schemering valt klinkt in vele straten? Waar verkleumde kinderen aanbellen met hun (zelfgemaakte) lampionnetjes. Liedjes zingen in ruil voor fruit, maar liever nog snoep. De naamdag van Maarten van Tours wordt in veel plaatsen in Nederland gevierd en daarom kozen wij voor de wandeling van de week voor het pittoreske Sint Maarten in de gemeente Harenkarspel. Daar staat een heus standbeeld van zingende kinderen met lampionnetjes. En is het woonzorgcomplex Sint Maartenshof versierd met een gevelreliŽf met Maarten van Tours op zijn paard.

Er zijn vele rondjes Sint Maarten te maken. Officieel zijn er zes bewegwijzerde routes. De laatste wandelroute, die medio oktober feestelijk in gebruik is genomen, loopt van Sint Maarten naar Valkkoog (of andersom natuurlijk). Maar dat zijn geen kilometervreterroutess, eerder gemoedelijke ommetjes. Voor deze rubriek maakten wij een steviger wandeling van tien kilometer. Maar voor we de paden op gaan, eerst een Sinte-Maartenrondje door het dorp.

We beginnen bij het rijksmonumentale raadhuis van Sint Maarten aan de Hoge Buurt. Tot 1990 was Sint Maarten een zelfstandige gemeente. Het gemeentehuis wordt nu gewoon bewoond. Nou ja gewoon? Wat een prachtig huis om in te verblijven! Hier woont vast geen kikkerbil, die niks geven wil. We gaan naar links richting Westfriese omringdijk en slaan bij het monument '40-'45 weer linksaf de Herenweg op. Bij het eerste huis rechts zijn moesappels te koop. Na het zangfeestje zal er geen appel meer over zijn. Huisje nummer 7 ziet er heel gastvrij uit met vrolijke blauwe luiken. Hier zouden wij zeker aanbellen als we een kind op snoepjacht zouden zijn.

Linksaf de Sportparklaan in. Aan de linkerkant zien we een boerderij met een groot hek. We durven het pad niet op. Aan de linkerkant van het hek hangt namelijk een bord met de tekst 'Kom d'r in'. Maar aan de rechterkant lezen we op een wit hartvormig bordje: 'Nu even niet!'. Doorlopen dan maar, langs de sportvelden rechts en links Sint Maartenshof met het gevelreliŽf van Maarten van Tours met zijn verscheurde mantel en de bedelaar. Aan het einde rechtsaf de Dorpsweg op tot het standbeeld van zingende kinderen voor dorpshuis De Klimop. Goed adres om veel lekkers op te halen!

Vanaf hier kun je kiezen uit korte rondjes. Wij wandelen de Dorpsstraat uit (let op de voortuintjes!), linksaf de Groenedijk op en het platteland opent zich in al haar schoonheid. Bij de eerste weg links (Killemerweg) oversteken, langs camping De Wielen en dan rechts voor een boerenlandpad kiezen. Wij zwaaien onze benen over het hek en stappen midden in de schapenschijt. Spannend hoor om van de gebaande paden af te stappen!

Al snel passeren we percelen kolen. In het novemberlicht zien de groene kolen er imposant en koel uit. Er springen wat hazen door. Het zijn geen vreugdesprongetjes die ze maken. Vier volwassen kerels (twee in het veld en twee verscholen aan de slootkant) in camouflagekleding met groene hoedjes en jachtwapens in de aanslag zitten achter de hazen aan. Wij klappen maar eens in onze handen en stampen dan het bruggetje over, rechtsaf de Delftweg op.

Links lopen schapen met blauwe kontjes. Rechts zien we de Westfriese omringdijk in vol ornaat liggen. Leuk voor een volgende wandeling! Het buitengebied in vele schakeringen groen is hier werkelijk schitterend. Daar valt nog heel veel te genieten.

We kruisen de Groenveldsdijk en stappen op de kaarsrechte ir. Krabbeweg tot de Raadhuisstraat (Dirkshorn). Daar rechtsaf, langs de gereformeerde kerk (let op de ramen van glas-in-lood) en het schattige dorpsschooltje De Regenboog. We zijn in het gehucht Stroet.

Bij eetcafť 't Hoekje kun je je inschrijven voor het wildmenu. Maar met de vluchtende haasjes nog op ons netvlies bestellen we bitterballen. Die verkopen ze hier niet. ,,Maar ik kan wel een gehaktbal in stukjes snijden', zegt de vriendelijke dame achter de bar.

Gesterkt en uitgerust pakken we de laatste kilometers. Stroet gaat over in de Groenedijk. Aan het einde links de Lijsterbesweg tot een voetpad dat langs een allerliefst dierenparkje voert. Het pad volgen tot je weer op de Herenweg uitkomt. Rechts het Kerkepad en we zijn weer waar we begonnen.

Voor de routekaart klik op  routesintmaarten11112011.pdf 

Marja van Spaandonk
Lengte: 
circa 10 kilometer
Openbaar vervoer: Vanaf station Schagen, Connexxion buurtbus 411
Horeca: Cafť 't Hoekje (heerlijke gehaktballen!) Stroet 73, Sint Maarten
Honden: door de weilanden niet toegestaan.

 

Een site voor
Sint Maarten e.o.

www.sintmaarten-nh.nl is een website voor en door mensen uit het dorp, dus als u (niet commerciŽle) informatie wilt plaatsen, kunt u dat aan ons voorleggen.Dit wordt dan kosteloos voor u geplaatst.Voor informatie of suggesties kunt u ons bereiken met info@sintmaarten-nh.nl