In een klein dorp als Sint Maartensbrug verwacht je misschien geen indrukwekkende technologie, maar achter de schermen speelt het lokale elektriciteitsstation een cruciale rol. Dit station zorgt ervoor dat duizenden huishoudens en bedrijven in onze regio elke dag van stroom worden voorzien.
Het antwoord daarop kwam in de vorm van een uitnodiging vanuit Liander naar de omwonenden van het elektriciteitsstation. Veel, heel veel aanmeldingen kwamen er binnen. Genoeg belangstelling dus! De ontvangst door Liander was met koffie en gebak waarna de groepen werden opgedeeld.
De algemene vraag van een ieder was, ‘hoe werkt dit nu precies’?
In dit artikel nemen we je mee op een rondleiding langs transformatoren, schakelinstallaties en een ontwerp dat ooit de gemoederen flink bezighield.
In de regelstations staan 2 stuks 10kV schakelinstallaties en 1 stuks 20kV schakelinstallatie. Vrijwel identiek qua functies, enkel ander spanningsniveau. De installaties bevatten een dubbele rail, waardoor binnenkomende en afgaande kabels altijd een back-up hebben. Bij geplande werkzaamheden of een storing kunnen ze overgaan op een andere rail.
Alles wat technisch en complex is kan een storing opleveren. Dat weten we wel van alles wat wijzelf in huis hebben staan. In het elektriciteitsstation ligt er continue een vinger aan de pols door middel van een optische dataverbinding vanuit het station met de twee hoofdkantoren van Liander. Bij eventuele storingen kan zo op afstand direct worden ingegrepen en daarmee wordt het leveren van de elektriciteit naar de klanten gewaarborgd. Het station bevat meerdere schakelinstallaties die ervoor zorgen dat stroom altijd een alternatieve route kan nemen bij onderhoud of storingen.
In het ergste geval zou de stroomvoorziening in het station ook uit kunnen vallen. Ook daarin is voorzien. In dit geval worden de computers, die zorgen voor de aansturing van de technische installatie, gevoed vanuit een eigen batterijopslag.
Maar waarom was dit station eigenlijk nodig? Simpel gezegd: zonder dit extra station zou de afstand tot het elektriciteitsstation in Schagen te groot zijn, waardoor de spanning te veel zou schommelen. Met de groeiende vraag naar elektriciteit – denk aan warmtepompen en elektrische auto’s – is het dus geen overbodige luxe!